A-kassorna har betalat ut nära en halv miljard kronor felaktigt de senaste tre åren men nästan hela summan har betalats tillbaka.
A-kassorna har felaktigt betalat ut nästan en halv miljard kronor de senaste tre åren, skriver Metro.
Förra året betalades 130 miljoner kronor ut under felaktiga premisser.
Mycket av de felaktigt utbetalda pengarna betalas tillbaka, skriver tidningen. Av den halva miljarden är det dock 886 000 som a-kassorna inte har lyckats få tillbaka.
I snitt blir det 30 000 till 40 000 återkrav per år. Varje felaktig utbetalning är i genomsnitt på 6 000 kronor. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) lämnar i dagarna en rapport till regeringen om hur felbetalningarna från a-kassan ska minskas. IAF vill bland annat att kassornas interna kontroll förbättras.
Sedan den 1 oktober ska också a-kassorna i större utsträckning anlita kronofogden för att driva in skulden eftersom IAF anser att kraven om återbetalning är myndighetsutövning.
Om den felaktiga utbetalningen beror på den enskilde kan man inte räkna med att vederbörande handlat i god tro. Om det däremot är Arbetsförmedlingen som har gjort fel kan den arbetslöse få behålla pengarna.
Metro berättar om Martin Persson som fick pengar från Byggnads a-kassa i mer än ett år utan att han var formellt anmäld som arbetslös. Det handlade om ersättning på ungefär en kvarts miljon kronor räknat på dagens ersättningsnivå.
Martin Persson reflekterade dock inte över att något skulle vara fel. Han fick pengarna och besökte regelbundet arbetsförmedlingen för att leta jobb. För fyra år sedan uppdagades att han fick a-kassa trots att han inte var anmäld som arbetslös, skriver Metro.
Byggnadsarbetarnas a-kassa startade en process för att få tillbaka pengarna. Men efter fyra år av processande gav Kammarrätten Martin Persson rätt.
Kammarrätten hänvisar i domen till att rutinerna på arbetsförmedlingen och a-kassan har brustit.