Arbetslösa medlemmar hänvisas till socialen

Väntetiderna är fortsatt mycket långa hos flera a-kassor och många arbetslösa som har rätt till a-kassa har svårt att klara ekonomin. En del får rådet att söka ekonomisk hjälp hos socialen.

Många av E24:s läsare har hört av sig med exempel på hur länge de har fått vänta på pengar från a-kassan. Trots att de har skickat in alla handlingar och kompletteringar som krävs dröjer pengarna månad efter månad.

Tommy har varit arbetslös sedan mitten av juni men han har ännu inte fått några pengar från Unionens a-kassa, trots att han har skickat in alla handlingar.

– Allt är kompletterat, de har fått alla papper. Jag har väntat på pengar sedan i juni och jag får inga besked om vad som händer, handläggaren svarar vare sig på mejl eller telefon, säger Tommy till E24.

Inger Lindström är kassachef på Unionens a-kassa, hon vill inte svara på vad som händer i enskilda ärenden, men säger att det krävs ”otroligt mycket uppgifter och tar otroligt lång tid innan allt är kompletterat”.

– I stort sett måste man komplettera alla ärenden och det tar lång tid. Det är komplicerat. Man måste ha uppgifter från medlemmen, arbetsgivaren och ofta även från Försäkringskassan. Ingen kan få ersättningen på kortare tid än fyra veckor, säger Inger Lindström.

E24-läsaren Annika har hört av sig med ett annat exempel. Hon har väntat i fem månader på ersättning från alfa-kassan. Hon har ingen att låna pengar av och inte heller något sparande att ta av, därför kan hon inte betala sina räkningar.

Alfakassan har längst väntetid för utbetalning av a-kassa i dagsläget. Var fjärde medlem har fått vänta mer än 21 veckor på sin ersättning och hälften har fått vänta mer än 18 veckor.

– Vi har vidtagit åtgärder sedan slutet av förra året och fyllt på med ny personal; 100 personer. Nu jobbar vi ned kön, säger Alfa-kassans biträdande kassachef Ulf Björklund.

Han säger att nio av tio ärenden som kommer in måste kompletteras, det gör att ärendena drar ut på tiden. Målet för Alfakassan är att ligga på en kötid runt 8-10 veckor.

– Vi ska ligga på en genomströmningstid runt 8 veckor men sedan är det många kompletteringar; så 8-10 veckor. Men jag vågar inte säga när vi är där, säger Ulf Björklund.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF), som är tillsynsmyndighet för a-kassorna, finns det ingen tidsgräns för hur lång tid det ska ta innan pengarna betalas ut från det att en person redovisar arbetslöshet på sitt kassakort.

Ytterligare ett exempel på lång väntan på a-kassa kommer från Claes. Han jobbade som byggarbetare i Norge fram till i slutet av juni i år. Om man har arbetat i Norge krävs ett särskilt intyg för att man ska placeras i a-kasse-kön. Det säger sig Claes ha ordnat – liksom alla andra handlingar och kompletteringar.

– Jag har varit med i facket i 30 år och har betalat avgiften punktligt varje månad. Men den fackliga förtroendemannen antydde att jag fick skylla mig själv som har jobbat i Norge – trots att jag blev anvisad det jobbet av arbetsförmedlingen, skriver Claes som efter drygt fyra månader ännu inte har fått sin a-kassa.

Hos Byggnads a-kassa är det 75 procent av ärendena som har behandlats efter 14 veckor, enligt IAF. För småföretagarna har 75 procent fått sina pengar efter 19 veckor, hos Elektrikernas och Handels är väntetiden 18 veckor, enligt IAF:s sammanställning.

Dannie har också varit arbetslös en tid och har inte ett öre kvar, men a-kassan dröjer.

– Jag har fått klartecken på att alla papper är inne hos a-kassan men att de inte har kommit till mitt ärende än. De tyckte att jag skulle gå till socialen för att få hjälp, skriver han till E24.

Socialtjänsten kan förskottera a-kassa, då blir du återbetalningsskyldig när a-kassan väl börjar betalas ut. Om du har väntat länge på din a-kassa betalas det ju ut ett större belopp när utbetalningen väl sker.

Om du vill ha förskott på a-kassa måste du alltså ansöka om det månad för månad hos socialtjänsten och ärendet prövas varje gång. Är a-kassan på gång och du är berättigad till den får du alltså ett förskott.

– Vi förskotterar a-kassan, men vi har rätt att ta tillbaka pengarna för den månad förskottet har beviljats, säger Kristina Grape, enhetschef för mottagningsenheten på Stadsförvaltningen i Rinkeby-Kista.

Socialtjänsten gör alltid en individuell bedömning av den sökandes ekonomi och man tar hänsyn till alla inkomster, bidrag och utgifter i hushållet. Grundregeln är att du inte får äga några värdefulla saker eller tillgångar för att vara berättigad att få bidraget.

I den mån du har värdefulla saker måste du alltså sälja dem innan du får ekonomisk hjälp.

– Grundprincipen är att när man har uttömt alla sina resurser, och det inte finns något mer, får man vända sig till socialtjänsten. Har man exempelvis sparande i fonder eller på banken måste man använda allt det innan man kan få hjälp, säger Kristina Grape.

Har du bil ska den säljas, förutsatt att du inte behöver bilen för att klara din försörjning. Annat värdefullt som kan omsättas, som exempelvis guld, konst och äkta mattor, måste också säljas.

– Ekonomiskt bistånd är ingen försäkringsförmån utan det är alltid individuellt beviljat, säger Kristina Grape.

Sedan i våras har hon märkt en ökad tillströmning av personer som måste vänta på sina pengar från försäkringskassan, alfa-kassan och a-kassan.

– Många som har vänt sig till oss är helt desperata, säger hon.

Källa